Navigation Menu

EFES ANTİK KENTİ (SELÇUK)


İzmir in tarihi Efes Antik Kenti kesinlikle görülmeye değer. İçinde gezindikçe o günleri hayal ediyorsunuz, o zamanda yaşayan insanlar bu yollarda gezmişler, burada gösteriler yapmışlar, bu kadar büyük mermer sütunları nasıl dikmişler...














Sanki bir film setindesiniz de o günleri canlandıracaksınız gibi. Başrol oyuncusu sizsiniz, artık amfi tiyatroda serenat mı yaparsınız şarkı mı söylersiniz, mermer döşeli yollarında öpüşüp koklaşır mısınız orasını bilemem.




Efes; daha sonraları önemli bir Roma Kenti olacak, antik bir Yunan kentiydi. Kuruluşu cilalı taş devri MÖ 6000 yıllarına dayanır. Tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları yaklaşık 8 Km lik bir alana yayılır. 4 ana bölgedeki harabeler her yıl 1,5 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes te başlıca en büyük eserler; Artemis Tapınağı , Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar(Ashab-ı Kehf), İsa Bey Cami ve sayamadığım daha birçok tapınak, bazilika ve çeşmelerdir.


Meryem Ana mutlaka ziyaret edilmeli ve dilek tutulup mum dikilmeli. Ağaçların üzerinde bir sürü sincap var o kadar tatlılar ki anlatamam. Aman yanınıza falan gelirse sakın elinizi uzatmayın , kemiklerinizi parçalayacak kadar sivri ve güçlü dişleri var. Bu kadar şirin yaratıklardan beklenmeyecek bir performans bence.



İsa Peygamberin annesinin son yıllarını St.John ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise burası. Hristiyanlar Hacı olmak için ziyaret ediyorlar. Bazı büyük papazlar tarafından da zaman zaman ziyaret edilmektedir. Meryem Ananın mezarının burada olduğu düşünülmekteyse de asıl mezarın Kitab-ı Mukaddes te anlatılan; dönemin selefkosunda yani bugünün Silifkesinde olduğuna inanılmaktadır. Meryem Ana Kilisesi Hristiyanlık dinindeki ilk yedi kilise arasındadır.


Efes Kenti nin kuruluş efsanesine gelirsek; M.Ö. 11. Yüzyılda Atina Kralı Kodros’un oğlu Androklos, diğer kolonistler gibi Anadolu’ya gelmiş, Efes Antik Kenti civarına yerleşmiştir. Yeni bir şehir kurmak için yola çıkmadan önce kahine danışır. Kahin ona şehri kuracağı yerin bir balık ve yaban domuzu tarafından gösterileceğini söyler.

Adamlarıyla birlikte Anadolu kıyılarına adım adan Androklos yakaladıkları balıkları tavada pişirirken, tavadan fırlayan bir balığın sıçrattığı kıvılcımlar çalıları tutuşturur. Çalıların arkasında bulunan bir yaban domuzu alevlerden korkarak kaçmaya başlar. Andraklos kahinin söylediklerini hatırlar ve atına binerek yaban domuzunu takip eder ve onu öldürür, yaban domuzunu öldürdüğü yere kentini kurar. Bu söylence Hadriyan Tapınağı’nın frizlerinde betimlenmiştir. Bu kabartmaların orijinalleri ise Efes Müzesi‘nde sergilenmektedir


Efes e nasıl giderim derseniz;
Özel araçla İzmir Aydın Karayolundan Selçuk a ulaşılır, Selçuk ile Efes arası 3 Km. Selçuk’tan Kuşadası istikametine giden yolun solundan Efes Tabelasının bulunduğu ağaçlı yola saparsanız bu tarih kokan kente ulaşabilirsiniz.

İzmir-Aydın Demiryolu ile ya da İzmir Otogarından , İzmir Adnan Menderes Havalimanından nereden gelirseniz gelin Selçuk ta indiniz mi tamamdır. Efes e minibüs seferleri bulunmakta.

Gittiğimizde daha sevgilimle yeni yeni birbirimizi tanımaya başlamıştık, sevgilim o zaman hala kısa saçlı, yani tutturmamışım daha uzun saç isterim diye, ahh ahh bu da ayrı bir konu biliyorsunuz alışkanlıklarından ne kadar zor vazgeçtiğini.

Berber e giderken 40 tembih “nolur azıcık kestir” diye, anam bir geliyor saç kalmamış “ee noldu, niye” derken, O da demez mi “Aşkım adama tembih ettim 1 mm bile almadı” yuhh bekle almamış, adam ters anlamış 1 mm bile bırakmamış kafada. Yani öyle böyle bırakmadım peşini şimdi süper karizmatik, eskiye nazaran bayağı uzun saçlı bir sevgilim var. (Etrafındaki herkes çok yakışmış demeseydi biraz zor ikna olurdu ama neyse, ek destek şart tabii)

Biz Efes i gezerken çok eğlendik ve çok keyif aldık. Sizi mutlu eden insanlarla güzel vakitler geçirebilmeniz dileğiyle, İyi yolculuklar...

İlginizi çekebilecek diğer gezi yazıları;
  1. AKHİSAR DAN EMİRALEM E...
  2. AKÇAY GEZİSİ
  3. ALİAĞA - İZMİR
  4. AYVALIK-CUNDA (CENNET)
  5. AĞVA GEZİSİ...
  6. BALKONUMUZDAN BALIKLAR
  7. BAŞTAN SONA MALDİVLER
  8. BEYRUT GEZİSİ
  9. BODRUM BODRUM...
  10. BOZCAADA GEZİSİ - Yeni !!
  11. BÜYÜKADA ; BEN GELDİM...
  12. BİRGİ / ÖDEMİŞ - Yeni !!
  13. CAVİT İN YERİ / GÜZELBAHÇE
  14. CUMARTESİ KEYFİ / AMRİTA SPA
  15. DALYAN VE İZTUZU PLAJI
  16. DENİZ UÇAĞINDAN MALDİVLER
  17. DEĞİRMEN (TİRE)
  18. DOĞU YA DOĞRU - 1
  19. DOĞU YA DOĞRU - 3 - Yeni !!
  20. DOĞU YA DOĞRU-2
  21. EFES ANTİK KENTİ (SELÇUK)
  22. ESKİ FOÇA - İZMİR
  23. ESKİ FOÇA ŞENLİĞİ
  24. Emirgan Korusu, Laleler ve Köşkler.. - Yeni !!
  25. Evlilik Teklifi, Kız Kulesi, Ağva
  26. FASULİ - İSTANBUL
  27. GEYİKLİ BOZCAADA ÇANAKKALE
  28. GÜNÜBİRLİK GEZİLECEK YERLER
  29. HAVA ALANINDAN...
  30. Hediyelik Eşya Günleri
  31. ITHAA / SU ALTI RESTORAN
  32. KAHVALTI MEKANLARI - PART 2
  33. KAHVALTI MEKANLARI PART - 1
  34. KISA BİR YUNUS ŞOV...
  35. KIZ KULESİ HAKKINDA...
  36. MALDİVLER / MANTA BALIĞI
  37. MALDİVLER BALAYI / 1.Bölüm
  38. MALDİVLER BALAYI / 2.Bölüm
  39. MALDİVLER BALAYI / 3.BÖLÜM
  40. MALDİVLER DE YÜZMEK...
  41. MANTA BALIĞI (MALDİVLER)
  42. MASAJ / JAKUZİ (Maldivler)
  43. MERCANLARDA ŞNORKELLING
  44. MİNİATÜRK / İSTANBUL
  45. NAZAR KÖY 'E YOLCULUK
  46. OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ
  47. PRAG GEZİSİ (Metin Yılmaz)
  48. PRAG GEZİSİ II (KARLOVY VARY)
  49. SALVADOR DALİ SERGİSİ
  50. SEVGİLİM VE DEV BALIKLAR
  51. SIĞACIK/SEFERİHİSAR (cittaslow)
  52. TANDIR ZEVKİ (GİZLİ BAHÇE)
  53. TESTİ GARDEN RESTORAN
  54. TİRE - KAPLAN
  55. WAFFLE - TURUNÇ
  56. YEMYEŞİL MALDİVLER...
  57. ÇANDARLI / DİKİLİ-İZMİR
  58. ÖZGÜRLÜK ANITI VE OSMANLI
  59. İZMİR İÇİN LEZZET DURAKLARI
  60. ŞIK RESTORANLAR
  61. ŞİRİNCE

2 yorum:

  1. Böyle sürekli geziyorsun anlatıyorsun ya içim gidiyor valla ((= yazılarını beğeniyorum hemen hemen bütün gün iş senin yazılarını okumakla geçiriyorum bazense çok gülüyorum.. Enerjinize hayranım ((= Umarım hep böyle hayat dolu olursunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne guzel boyle takip edildigini bilmek, cok tesekkur ederim hem okudugun hem de duygularini paylastigin icin.
      Insallah hepimiz hayatin tadini sonuna kadar cikaririz :) sevgiler

      Sil

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar