Navigation Menu

Son Sefarad / Beyazıt Akman

kitap, okumak, kitap özeti, fatih, sultan,beyazıd, beyazıt, akman, osmanlı, yaşam tarzı, yahudiler, işkence, katolik, piri reis, kemal, burak reis, Endülüs, kurtarma, işkence

        İmparatorluk 2 ; Beş asırdır anlatılmayı bekleyen hikaye; Sultan Bayezid’in savaşı.

1492 yılı, Endülüs Medeniyeti yıkılıyor, tüm dünya ise seyirci kalmakta, bir Osmanlı Sultanı hariç.

Şehzade Bayezid’in içki, esrar , kadın partilerini anlatmakla başlıyor kitap, zevk-ü sefa alemlerinden başına gelen bir olay sayesinde mucizevi şekilde dönüyor. Hattatlık eğitimi alırken gerçek bir padişah nasıl olur diye, kendini farkında olmadan da yetiştiriyor.

Bu arada Endülüste Kraliçe İzabella; Kral Ferdinand’ı saf dışı bırakmış ve sıkı bir katolik olduğundan Torquemada’nın her dediği onun için uygulanması gereken bir emir olmuştu. Gözleri dönmüş Torquemada tüm yahudileri kazığa bağlayıp yakmaktan (kan akıtmıyor ki tanrıya adanmış olmasınlar diye) büyük keyif alıyor.

Tek amaç; Granada İslam İmparatorluğunun çökmesinden sonra Katolik Avrupanın önündeki tek engel olan Sefaradlar (Endülüs Yahudileri) ortadan kaldırılmak.

Bu arada ajan Davud a verilen görev; bu cehennemden özellikle kurtarılması gereken kişileri limandaki Burak, Kemal ve Piri Reis’in gemilerine sağsalim ulaştırmak. Akıl almaz, heyecan dolu bir serüven onunki.

Bayezid’in emri ile kuş uçurtmadıkları bu limana Osmanlı gemilerini yanaştırıp tüm yahudileri toplayıp kaçıracak muhteşem denizciler; akıl almaz savaşlar veriyor. Defalarca saldırıya uğruyor. Ölmek var dönmek yok onlar için.

Kütüphaneler yağmalanıp, Arapça ve İbranice yazılan tüm kitaplar zalimce yakılıp yok edilirken, İspanyol denizci Kristof Kolombus; bu talanda kendi payına düşen kitapları kaçırıp, zindanlardaki müslüman ve yahudi halkı da kendine mürettabat yapıp koyuluyor yola.

Dünyanın düz olduğunu ve bir noktadan sonra aşağı düşeceğini savunanlara inat, yeni ülkeler bulma peşinde, bilmem size bu isim tanıdık geldi mi?

Beyazıt Akman’ın; Fatih Sultan Mehmet in hikayesini anlattığı ilk romanını da aynen böyle zevkle okumuş ve hiç vakit kaybetmeden bu ikinci romanını da almıştım. İki romanı da süper keyifli. Fakat bu yazarın şöyle bir tarzı var, kitabın başında tüm kahramanların hikayelerini parça parça betimliyor. Bu yüzden ilk elinize aldığınızda “bu muymuş sürükleyici kitap” diyebilirsiniz.

Fatih in romanında yarıya kadar oflaya poflaya okuduğumu hatırlıyorum, ama son yarısında elimden bırakamadım, rüyalarıma girdi. Bu kitapta da aynı şeyi yaşadım ama yazarı artık tanıdığım için sıkılsam da devam ettim ve işte muhteşem bir öykünün, Sultanına gönülden bağlı askerlerin, kahraman denizcilerin, yakılan, kazığa oturtulan, türlü işkencelerle ülkelerinden sürülen yahudilerin hayatlarına ben de eşlik ettim.

Sadece bir roman olarak değil, yazarın sayısız araştırmasından dolayı o günün Osmanlı yaşam tarzını, görüşlerini, her dine her görüşe saygılı yaklaştığını, nasıl büyük ve güzel bir medeniyet olduğumuzu anlamamız açısından da mutlaka okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum .

Ellerine sağlık Beyazıd Akman, sonraki romanlarını sabırsızlıkla bekliyorum...

Keyifli okumalar...


İlginizi çekebilecek diğer kitap özetleri;
  1. BENAZIR BHUTTO
  2. Ben Nojoud 10 yaşında bir dulum
  3. Bir Geyşa'nın Anıları
  4. BİR ÖMÜR ARDINA BAKMADAN
  5. CORPUS (HANDE ÖZCAN)
  6. DÜNYANIN İLK GÜNÜ - Yeni !!
  7. EFENDİ (Soner Yalçın)
  8. GRİNİN ELLİ TONU (E.L JAMES)
  9. Gizli Anların Yolcusu (Ayşe Kulin)
  10. KARDEŞİMİN HİKAYESİ
  11. KİTAP KÖŞESİ BAŞLIYOR...
  12. LİMON AĞACI (SANDY TOLAN)
  13. PİRAYE (CANAN TAN)
  14. PİRUZE (SİNAN AKYÜZ)
  15. TEYZEM LATİFE (PEGASUS )
  16. İNCİR KUŞLARI (SİNAN AKYÜZ)
  17. İSKENDER (ELİF ŞAFAK)
  18. İZ (CANAN TAN)
  19. İZMİR BÜYÜCÜLERİ

0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar