Navigation Menu

TEYZEM LATİFE (PEGASUS )



LATİFE UŞŞAKİ (Atatürk ün isteği ile bu soyadını almıştır)

Büyük teyzesi Latife nin hatıralarını Mehmet Sadık Öke den dinliyoruz.

Bugüne kadar boşandıkları için hep kötü olarak anlatıldı Uşakizade Latife, oysa O Atatürk e verdiği sözden dolayı hiçbir açıklama ve savunma yapmadı, Atatürk için ölene kadar tek kötü cümle çıkmadı ağzından. Ki öldükten sonra da uzun yıllar konuşulmasını istemedi ve bunu miras olarak bıraktı sevenlerine.

Peki kimdir Atatürk gibi bir kahramanın gönlünü çalan bu İzmirli kadın. Dönemine göre bir hayli modern olan, yurt dışında en iyi okullarda okuyan, akıllı, kültürlü bu kadın neden hiç konuşmadı. Atatürk ü koruduklarını sandıkları için sürekli kötüledikleri bu kadın neler yaşadı.

Ben Latife Hanım kitaplarını gördükçe alır okurum ve Atamıza bu kadar aşık, ona zarar gelmesin diye yaşamının geri kalanında hiç kişiliğine uymadığı halde silik yaşamayı tercih edecek kadar asil ruhlu kadına saygı duymayanları asla anlayamam.

Kitapta Atatürk ün Fikriye Hanım dan bir oğlu olduğu iddiasına da yer veriliyor (Abdurrahim Tuncak) (Not; daha büyük bir oğlu daha olduğu fakat ismini değiştirdiği için bundan bahsedilmediğini de röportajlarında belirtiyor M.Sadık Öke).

Latife Hanım öldükten sonra geriye kalan tüm belgelere ve günlüklere, Türk tarih Kurumu tarafından 1980 yılında ailenin de isteği ile 30 yıl yayın yasağı konmuş, 2010 yılında bu süre doldu fakat hala anıları ve belgeleri yayınlamaya kimse yanaşmadı.

Biz nasıl bir milletiz ki paşamızın bir çocuğu olsa onu bile kabul etmek istemeyiz bunu bile konuşmaktan korkarız ya da Atatürk ten boşandı diye bir kadına olmadık iftiralar atar tarih kitaplarında onu öcü olarak öğretiriz. Ki Atatürk boşandıktan sonra bile Latife Hanım ve ailesi ile görüşmeye devam etmişken.

Atatürk ün bir insan olduğunu bundan dolayı da zaafları olduğunu kabul etmeyenler, bir insanı değil bir uzaylıyı seviyor demektir. Atatürk ü geniş ufku için, bugün babamızın kim olduğunu bildiğimiz için, vatanım dediğimiz bu topraklarda özgürce yaşadığımız için sevmeliyiz.

Naçizane fikrim eğer bu gerçekse O çocukların kahraman babalarıyla toplum önünde gururunu yaşayamamış olması hepimizin suçudur diye düşünüyorum. Hem Atatürk e hem de onun kalbine girmesine izin verdiği Latife Hanım a saygım büyük , ikisinin de değerlerini gerçekten anlayabilmek adına, keyifli okumalar dilerim...

0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar