Navigation Menu

Bir Geyşa'nın Anıları

GEYŞA, GEISHA, JAPONYA, KÜLTÜR, HAYAT KADINI, SAYURİ, HATSUMOMO, MAMEHA, CHİYO

1929 yılında anneleri hasta olan fakir bir aile, 2 kızını Geyşa evlerine hizmetçi olarak verir. Küçük Chiyo şehrin en ünlü geyşası Hatsumomo nun evine , ablası ise şehrin kötü evlerinden birine yerleşir.
Evin sahibi, Chiyo yu Geyşa okuluna göndermeyi düşünürken , küçük kız kaçma çalışmalarına başlamıştır bile. Son kaçma girişiminde çatıdan düşünce artık geyşa olma şansını da kaybetmiştir. Taa ki birgün yolda hayatının anlamı olacak erkeği görene kadar, bir anda kendine büyük bir hedef koyar; Geyşa olmak!

Şehrin diğer ünlü geyşası ve Hatsumomo nun düşmanı Mameha ona bu zorlu süreçte yardımcı olacaktır ve Chiyo artık Sayuri olarak bu kitabın kahramanıdır.

Bu kitap 2005 yılında Hollywood yapımı bir sinema filmi olarak Oscar a 6 dalda aday gösterilmiş ve bunlardan 3 tanesini kazanmıştır. 

Farklı bir kültürün içindeyiz artık, Geyşanın aslında hayat kadını değil, gayet disiplinli bir okulda eğitim alan, iyi bir şarkıcı, harika bir dansçı ve müzisyen olduğunu öğreniyoruz. Geyşa (Geisha) kelimesinin kökeni olan Gey (Gei) Japonca da sanat anlamına gelir. 

Ama siz yine de okurken elinizde gördüklerinde, suratlarda oluşacak pis pis gülümsemelere hazır olun derim.
Keyifli okumalar...

0 yorum:

Pekiii sen bu konu ile ilgili ne düşünüyorsun? Yorumunu yaz ben Özlem e iletirim... :))

INSTAGRAM @yollardahayatvar